loading...
جدیدترین های اینترنت
مدیر بازدید : 187 دوشنبه 14 تیر 1395 نظرات (0)
 

ماری کوری، زنى که جهان را روشن کرد

 

تولد: ۷ نوامبر ۱۸۶۷ – ورشو، لهستان

مرگ: ۵ ژوئیه ۱۹۳۴ میلادی (۶۶ سال) – پاسی، اوت سووآ، فرانسه ، سرطان خون

ملیت: لهستانی-فرانسوی

تبار: لهستانی

دانش‌آموختهٔ: دانشگاه پاریس

دلیل شهرت: واپاشی هسته‌ای، پولونیم، رادیم

همسر: پیر کوری

 

ماری کوری

ماریا اسکلودوسکا کوری (ماری کوری) (به لهستانی: Marie Skłodowska-Curie) (زاده ۷ نوامبر ۱۸۶۷ – درگذشته ۵ ژوئیه ۱۹۳۴) فیزیکدان و شیمی‌دان لهستانی بود. ماری کوری نخستین زنی است که برنده جایزه نوبل شد. او همچنین تنها دانشمندی است که دوبار جایزهٔ علمی نوبل را در رشته‌های فیزیک و شیمی دریافت کرده است. وی در ۷ نوامبر سال ۱۸۶۷ در ورشو پایتخت لهستان متولد شد. در سال ۱۸۹۳ لیسانس خود را در رشته فیزیک دریافت کرد و تنها یک سال بعد در رشته ریاضیات نیز موفق به اخذ لیسانس گردید.

موفقیت‌های وی شامل نظریه رادیواکتیویتی (اصطلاحی که خودش ابداع و باب کرد)،روش‌هایی برای جداسازی ایزوتوپ و کشف دو عنصر، پولونیم و رادیم است. به تاسی از کارهای وی اولین مطالعات پرتوزایی روی از بین بردن تومورها از طریق ایزوتوپ‌های رادیواکتیو صورت گرفت. وی دو مرکز کوری یکی در پاریس و دیگری در ورشو راه‌اندازی کرد که امروز از مراکز بزرگ پزشکی هستند ولی همچنین در جنگ جهانی اول اولین مرکز درمانی نظامی رادیوپزشکی را ایجاد کرد.

وی اگرچه شهروند فرانسه بود ولی از امضای ماریا اسکلودوسکا کوری استفاده می‌کرد و هیچگاه هویت ملی خویش را فراموش نکرد. وی به دخترانش زبان لهستانی یاد داد و آنها را برای دیدن به لهستان می‌برد. همچنین اولین عنصری که کشف کرد را به افتخار لهستان، پولونیوم نامید.

کوری در سال ۱۹۳۴ به خاطر کم‌خونی آپلاستیک که ناشی از پرتوزایی پرتو ایکس بود درگذشت. وی این پرتوها را به خاطر تحقیقاتش در مراکز پزشکی نظامی در جنگ جهانی اول دریافت کرده بود.
او درباره دین خود و همسرش می گوید «پیر به هیچ دینی تعلق نداشت و من نیز هیچ دینی را تجربه نکردم».

آشنایی با پیر کوری

ماری کوری

او در سال ۱۸۹۱ به پاریس رفت و در دانشکده علوم به تحصیل در رشته زیست‌شناسی پرداخت. در سال ۱۸۹۵ با فیزیکدان جوان فرانسوی به نام پیر کوری آشنا شد. این آشنایی به ازدواج انجامید. او به پیر کوری در انجام آزمایش‌های عملی‌اش درباره الکتریسیته کمک می‌کرد. او به اتفاق شوهرش پیرکوری عناصر پلونیوم و رادیوم را کشف کرد. زن وشوهردر ۱۹۰۳ جایزهٔ نوبل در فیزیک را برای کار برروی تشعشع (که نخستین بار هنری بکرل آن راکشف کرده بود) دریافت کردند. مادام کوری بار دیگر در سال ۱۹۱۱ در رشتهٔ شیمی جایزهٔ نوبل را گرفت.

شروع فعالیت آزمایشگاهی ماری کوری

زمانی که ماری کوری در سال ۱۸۹۵ در انباری چوبی کوچکی که آزمایشگاه او بود شروع بکار کرد، نه او و نه هیچ کس دیگر چیزی در باره عنصر شیمیایی رادیوم نمی‌دانست و این عنصر هنوز کشف نشده بود.

البته یکی از همکاران پژوهشگر پاریسی و فیزیکدان فرانسوی، «هانری بکرل»، در آن زمان تشخیص داده بود که عنصر شیمیایی اورانیوم، پرتوهایی اسرار آمیز نامرئی از خود می‌افشاند.

کشف هانری بکرل

ماری کوری

تمبر یادبود ماری کوری – انتشار در ۱۹۴۷ – لهستان

بکرل به طور اتفاقی یک قطعه کوچک از فلز اورانیوم را بر روی یک صفحه فیلم نورندیده که در کاغذ سیاه پیچیده شده بود گذاشته بود. صبح روز بعد مشاهده کرد که صفحه فیلم درست مثل این که نور دیده باشد سیاه شده‌است. بدیهی بود که عنصر اورانیوم، پرتوهایی را از خود ساطع کرده بود که از کاغذ سیاه گذشته و بر صفحه فیلم اثر کرده بودند.

بکرل این فرایند را دوباره با سنگ معدنی که سنگی سخت و سیاه قیرگون است و از اورانیوم بدست می‌آید، تکرار کرد. این بار، اثری که سنگ بر روی صفحه فیلم گذاشته بود، حتی از دفعه قبل هم قوی‌تر بود. بنابراین می‌بایست به غیر از عنصر اورانیوم، یک عنصر پرتوزای دیگر هم در سنگ وجود می‌داشت.

ارائه نظریه

ماری کوری

در ۱۲ آوریل ۱۸۹۸ کوری‌ها نظریه خود را به آکادمی علوم پاریس گزارش کردند. در ۱۴ آوریل، کوری‌ها با همکاری «لمون» شیمیدان فرانسوی، به جستجوی عنصر ناشناخته مزبور پرداختند. نتیجه این کار تنها چند قطره از ماده‌ای بود که آنها این ماده را در لوله‌های شیشه‌ای آزمایشگاهی نگهداری می‌کردند.

بر اثر این فعالیت‌ها در نخستین زمستان، ماری کوری دچار نوعی عفونت و التهاب ریوی شد و تمام فصل را مریض بود. ولی پس از بهبودی، کار پختن مواد در دیگها را در آزمایشگاه از سر گرفت. پس از آن، نخستین دخترش به نام ایرن متولد شد.

پیر و ماری کوری در ماه ژوئیه (مرداد ماه) همان سال توانستند این موضوع را انتشار دهند که سنگ معدن به غیر از اورانیوم، دو عنصر پرتوزای دیگر را نیز در خود دارد. نخسیتن عنصر را به یاد محل تولد و بزرگ شدن ماری کوری که لهستان بوده‌است، پولونیوم نامیدند و دومین عنصر را که اهمیت زیادی داشت رادیوم نامیدند که از واژه لاتین به معنی «پرتو» الهام می‌گرفت.

تولد رادیوم

ماری کوری

در ۲۶ دسامبر ۱۸۹۸(۵ دی ماه ۱۲۷۷) اعضای آکادمی علوم پاریس، گزارشی تحت عنوان «درباره ماده شدیداً رادیواکتیوی که در (pitch-blende)پشبلند وجود دارد» انتشار دادند و این روز تاریخ تولد رادیوم است. پیدایش رادیوم در میان عناصر رادیواکتیو طبیعی تقریباًٌ به فوریت ثابت کرد که این عنصر مناسبترین عنصر رادیو اکتیو برای بسیاری کارهاست. بزودی معلوم شد که نیمه‌عمر رادیوم نسبتاًٌ زیاد است (~۱۶۰۰ سال). کشف رادیوم موجب دگرگونی‌های اساسی در دانش بشر درباره خواص و ساخت ماده شد و منجر به شناخت و دستیابی به انرژی اتمی شد.

اولین جایزه نوبل

خانواده کوری بهمراه بکرل بخاطر کشفشان در سال ۱۹۰۳ جایزه نوبل در فیزیک را از آن خود کردند و به این ترتیب توانستند وامهایی را که برای کارهای پژوهشی طولانی خود گرفته بودند، پرداخت کنند.

دومین جایزه نوبل

پیر کوری در ۱۹ آوریل سال ۱۹۰۶ در ۴۷ سالگی به علت تصادف با درشکه درگذشت. مادام کوری پس از مرگ شوهرش به مطالعات خود ادامه داد و در سال ۱۹۱۰ موفق به تهیه رادیوم خالص گردید. در این هنگام استاد سوربون و عضو آکادمی طب بود و در سال ۱۹۱۱ برای دومین بار به دریافت جایزه نوبل نائل شد. ماری کوری به همراه لینوس پاولینگ، جان باردین و فردریک سنگر تنها افرادی هستند که دو بار این جایزه را از آن خود کرده‌اند.

ماری کوری

ماری کوری نقش اصلی در تاسیس انستیتو رادیوم پاریس در سال ۱۹۱۲ داشت و تا زمان مرگ مسئول اداره بخش فیزیک-شیمی آن بود.

درگذشت

مادام کوری در ۴ ژوئیه ۱۹۳۴ یعنی ۲۵ سال بعد از مرگ شوهرش و در سن ۶۲ سالگی به دلیل ابتلا به سرطان خون درگذشت. مرگ وی به دلیل تحقیق بر روی رادیوم (که به خاطر انتشار پرتو ایکس که ماده‌ای سرطان‌زا است) به وقوع پیوست.

در سال ۱۹۹۵، خاکستر جسد ماری کوری و همسرش پی‌یر از گورستانی کوچک به پانتئون منتقل شد. این کار برای بزرگداشت زندگی و خدمات ماری کوری انجام شد.

ماری کوری

دستاورد کشف کوری

این واقعیت که پرتوهای رادیوم می‌توانند بافتهای زنده اندامها را از بین ببرند، به‌عنوان مهم‌ترین دستاورد کشف کوری‌ها مشخص گردید. پزشکان و پژوهشگران علوم پزشکی به زودی دریافتند که به این وسیله می‌توانند غده‌ها و بافتهای بدخیم را که در سرطان و همچنین بیماریهای پوستی و غدد ترشحی بروز می‌کنند، از بین ببرند.


Screen-reader users, click here to turn off Google Instant.
Google
About 346,000 results (0.57 seconds)
Search Results
ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد - Bartarinha.IR | برترین ها
www.bartarinha.ir/.../ماری-کوری-زنى-كه-جهان-را-روشن-...
Translate this page
Nov 7, 2015 - ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد. ماریا اسکلودوسکا کوری (ماری کوری) (به لهستانی: Marie Skłodowska-Curie) (زاده ۷ نوامبر ۱۸۶۷ - درگذشته ۵ ...
ماری کوری، زنی کِه دنیا را روشن کَرد - طاها پخش
www.tahapakhsh.ir/.../ماری-کوری-زنی-جهان-روشن.html
Translate this page
7 hours ago - دانشمند زن, فیزیکدان, ماری کوری, ماری کوری زنی دنیا روشن ... وی دو مرکز کوری یکی دَر پاریس وَ دیگری دَر ورشو راه اندازی کَرد کِه امروز اَز مراکز بزرگ ...
ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد - شابا نیوز
www.shabanews.ir/.../ماری-کوری-زنى-كه-جهان-را-روشن...
Translate this page
8 hours ago - ماریا اسکلودوسکا کوری (ماری کوری) (به لهستانی: Marie Skłodowska-Curie) (زاده ۷ نوامبر ۱۸۶۷ - درگذشته ۵ ژوئیه ۱۹۳۴) فیزیکدان و شیمی‌دان ...
ماری کوری، زنى که جهان را روشن کرد - آکا
www.akairan.com/biography/.../201574122222.html
Translate this page
دلیل شهرت: واپاشی هسته ای، پولونیم، رادیم دین: بی دین همسر: پیر کوری دختر: ایرن ژولیو کوری داماد:فردریک ژولیو کوری. ,ماری کوری, زنى که جهان را روشن کرد ماری ...
چهره ها:ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد | مجله اینترنتی کهلیک
kahlek.ir/index.php/news1522682
Translate this page
6 hours ago - کوری زنی که جایزه شد. همچنین دانشمندی که جایزهٔ نوبل در فیزیک شیمی کرده وی ۷ سال در پایتخت متولد در ۱۸۹۳ خود در فیزیک کرد تنها سال در ...
«ماري کوري»، زنى که جهان را روشن کرد - خبر ایرونی
iruni.ir/news/1159925
Translate this page
«ماري کوري»، زنى که جهان را روشن کرد برترين ها/ تولد: ۷ نوامبر ۱۸۶۷ - ورشو، لهستان مرگ: ۵ ژوئيه ۱۹۳۴ ميلادي (۶۶ سال) - پاسي، اوت سووآ، فرانسه ، سرطان خون
ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد
tinyez.ir/ماری-کوری،-زنى-كه-جهان-را-روشن-كرد/ - Translate this page
ماری کوری، زنى که جهان را روشن کرد. اظهار نظر جالب مورینیو درباره فرگوسن · اظهار نظر جالب مورینیو درباره فرگوسن · بایدها و نبایدهای ظروف مناسب برای مایکروویو ...
مستند ماری کوری زنی که جهان را روشن کرد | فروشگاه اینترنتی
shopcity.ir/مستند-ماری-کوری-زنی-که-جهان-را-روشن-ک...
Translate this page
اولین زنی که برنده‌ی جایزه‌ی نوبل شد ماری کوری، یک زن شگفت‌انگیز بود که داستان او همان اندازه که در زمانه‌ی خودش در قرن گذشته جالب توجه بوده، درعصر مدرن نیز هست.
ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد | انجمن نگاه دانلود
forum.negahdl.com › ... › هنر › بیوگرافی ها
Translate this page
ماری کوری نخستین زنی است که برنده جایزه نوبل شد. او همچنین تنها دانشمندی است که دوبار جایزهٔ علمی نوبل را در رشتههای فیزیک و شیمی دریافت کرده است. وی در ۷ ...
اعتدال - ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد
enews.etedaal.ir/news/id/1097598
Translate this page
Nov 7, 2015 - ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد. اعتدال : برترین ها: تولد: ۷ نوامبر ۱۸۶۷ - ورشو، لهستان مرگ: ۵ ژوئیه ۱۹۳۴ میلادی (۶۶ سال) - پاسی، اوت سووآ، فرانسه ...
    1   
2
   
3
   
4
   
5
   
6
   
7
   
8
   
9
   
10
   
Next
Yazd - From your search history - Use precise location
 - Learn more  
Help Send feedback Privacy Terms

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 11485
  • کل نظرات : 143
  • افراد آنلاین : 252
  • تعداد اعضا : 43
  • آی پی امروز : 434
  • آی پی دیروز : 235
  • بازدید امروز : 3,917
  • باردید دیروز : 953
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 13
  • بازدید هفته : 13,364
  • بازدید ماه : 13,364
  • بازدید سال : 390,975
  • بازدید کلی : 4,170,753