loading...
جدیدترین های اینترنت
مدیر بازدید : 211 دوشنبه 20 اردیبهشت 1395 نظرات (0)
 

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵

 

ماهنامه پیشه و تجارت – معصومه دیودار*: بیش از یک دهه از مطرح شدن رسمی معضل نبود سرویس های بهداشتی مناسب در حوزه گردشگری می گذرد؛ اما همچنان این بحران پابرجاست و وعده های مسوولان بی اثر باقی مانده است. نخستین مسوولی که این جرات را به خود داد تا در مورد سرویس های بهداشتی صحبت کند، اسفندیار رحیم مشایی، رییس وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و معاون محمود احمدی نژاد رییس دولت های نهم و دهم بود.

رحیم مشایی وعده ساخت هزار سرویس بهداشتی و مجتمع خدمات بین راهی را داد که هیچ گاه محقق نشد و این معضل همچنان به عنوان یکی از بزرگ ترین معضلات گردشگران داخلی و خارجی پابرجا مانده است. وعده ای که با کمی درایت و اختصاص بودجه می تواند مرتفع شود، همچنان پس از ده سال نقل محافل گردشگری است تا شاید روزی فرجی شود و این معضل رخت از حوزه گردشگری برکند.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

سعید شیرکوند، معاون سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی در این باره می گوید: « هرچند ایده ساخت سرویس های بهداشتی بسیار خوب بود؛ اما برنامه ریزی، مکان یابی، انتقال زیرساخت ها و نگهداری و حفاظت برخی موارد مشکل داشت. با این وجود ۳۵۰ مورد به بهره برداری رسیده است و حدود ۴۵۰ مورد نیز در حال واسپاری هستند. اما جانمایی ۱۴۰ مورد از سرویس های بهداشتی با مشکلاتی از جمله دور بودن از آبادی ها، خروجی ها و زیرساخت هایی مانند آب و برق رو به رو هستند.»

سرویس های بهداشتی به دور از امکانات

البته او سازمان متبوعش را موظف به ساخت سرویس بهداشتی نمی داند و معتقد است: «در صورتی که ردیف بودجه عمرانی به این بخش اختصاص یابد، سازمان میراث و گردشگری می تواند وارد کار شود، اما باید به این نکته توجه داشت که گردشگری بدون سرویس بهداشتی امکان ندارد. باید شرایطی را به وجود آورد تا سرویس های بهداشتی توجیه اقتصادی داشته باشند و تبدیل به بنگاه اقتصادی شوند؛ چرا که موضوع چگونگی نگهداری سرویس های بهداشتی بیش از بحث ساخت آن اهمیت دارد.»

در بسیاری مواقع گردشگران حاضرند مبالغ هنگفتی را بابت وعده های غذایی پرداخت کنند، اما حاضر نیستند برای استفاده از سرویس بهداشتی دو هزار تومان هزینه کنند. این مهم، نیازمند فرهنگ سازی در جامعه است. چنانکه شیرکوند می گوید: «تا زمانی که عموم جامعه بر سر پرداخت دو هزار تومان به خدمات دهندگان سرویس بهداشتی می جنگد، این مشکل هیچ وقت حل نخواهدشد. این مشکل آنقدر مهم است که حتی می توانیم برای آن همایش بگذاریم. شاید خنده دار باشد، اما مقوله مهمی است تا زمانی که سرویس بهداشتی به یک عمل اقتصادی سودآور تبدیل نشود، مشکلی حل نخواهدشد.»

قطعا تا زمانی که پروژه ای بازده اقتصادی نداشته باشد، نمی توان به دوام آن امید داشت. ساخت سرویس های بهداشتی در بیابان و به دور از هرگونه آبادانی و امکانات زیرساختی آنها تنها دورریختن سرمایه است، بلکه مورد بهره برداری نیز قرار نمی گیرد؛ چرا که نبود توجیه اقتصادی، بهره برداری از آن را با مخاطره رو به رو می سازد.

با این وجود مسوولان گردشگری همواره از گلایه های گردشگران درخصوص نبود سرویس بهداشتی مناسب سخن می گویند، اما زمانی که به گفته مسعود سلطانی فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ردیف اعتبار سرویس های بهداشتی در دولت حذف شده است، چگونه می توان به رفع این معضل امید داشت؟

تبدیل تهدید به فرصت

مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی در این باره معتقد است: «می توان این تهدید را به فرصتی برای پولسازی تبدیل کرد. سرویس های بهداشتی خدمتی است که فرد خاصی را نمی شناسد؛ یعنی می تواند گردشگر خارجی یا مسافر داخلی را دربر گیرد. این خدمتی است که مجموعه مدیریت راه ها و شهری باید نسبت به تردد افراد ارائه دهند. به طور مثال در حوزه راه ها، وزارت راه با مجموع سازمان حمل و نقل و راهداری و در داخل شهرها مدیریت شهری و شهرداری ها باید این سرویس را ارائه کنند.»

مسوولان سازمان میراث و گردشگری در حالی مقوله ساخت سرویس های بهداشتی را از سر باز می کنند و آن را وظیفه نهادی دیگر می دانند که سایر نهادها و ارگان ها نیز با سیاستی شبیه به آنها با معضل سرویس های بهداشتی برخورد می کنند و هر نهاد این وظیفه مهم را برعهده نهادی دیگر می اندازد. در چنین شرایطی است که ساماندهی به وضعیت سرویس های بهداشتی فقط به عنوان یک مطالبه باقی مانده است.

به جرات می توان گفت سرویس های بهداشتی همچون کودک بی سرپرستی شده که هیچ کس حاضر نیست مسوولیت آن را برعهده گیرد. تعدد نهادهای سازمان دهنده از یک سو و تعدد مراکزی که مجوز بهره برداری از چنین خدماتی را ارائه می دهند از دیگر سو، موجب شده بخش مهمی مانند نظارت و بهره برداری از سرویس های بهداشتی در کشور بدون متولی بماند و همچنان از دوش یک نهاد به نهاد دیگر پرتاب شود.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران!

البته معاون گردشگری تاکید دارد: «در حال حاضر با انبوهی از سازه های نیمه کاره رو به رو هستیم که در نقاط کارشناسی نشده قرار گرفته اند. سازه هایی که بدون استفاده باقی مانده اند و کسی نیست تا از آنها بهره برداری و نگهداری کند.»

این در حالی است که می توان با دریافت پول این خدمت را به یک کار اقتصادی تبدیل کرد. می توان در کنار یک واحد اقتصادی سرویس های بهداشتی ساخت؛ و می توان با تعریف ساخت رستوران یا کافی شاپ یا مرکز اقامتی و کمپ در کنار این مناطق گردشگری، هم امکانات بهره برداری از سرویس های بهداشتی که چارچوب آنها ساخته شده است را فراهم کرد، هم اشتغالزایی و رونق اقتصادی را به منطقه گردشگری تزریق کرد.

نارضایتی پشت نارضایتی

اگر سری به تاریخ بزنیم، متوجه می شویم که نخستین سرویس های بهداشتی در سال ۱۸۵۰ میلادی یعنی سال ۱۲۲۹ شمسی در لندن و با توجه به افزایش جمعیت این شهر ساخته شدند و در ایران هم اگرچه از سال های دور، ساخت سرویس های بهداشتی در مکان های عمومی مثال پارک ها رایج بود؛ اما از سال ۱۳۸۳ ساخت و توسعه این اماکن به شکل جدی تر در دستور کار شهرداری قرار گرفت.

البته شهرداری ها نیز از وضعیت سرویس های بهداشتی و تعداد آنها راضی نیستند. چنانکه مسوولان شهرداری پایتخت می گویند: «تعداد سرویس های بهداشتی عمومی در سطح شهر به صورت تصاعدی افزایش یافته تا جایی که از ۲۰۰ دستگاه از سال ۹۰ این تعداد به هزار و ۷۷۶ دستگاه در سال ۹۴ رسیده است» در حال حاضر ساخت و جاگذاری سه مدل سرویس بهداشتی در دستور کار مسوولان قرار دارد؛ سرویس های بهداشتی ثابت که در پارک ها و بوستان ها فعالیت می کنند؛ مدل پرتابل که شبیه به کانکس است و قابلیت جا به جایی دارند و مدل LSF که سازه ای سبک و آلومینیومی است. نگهداری و نظافت همه این سرویس های بهداشتی با پیمانکاران شهرداری است. با این وجود همچنان نارضایتی وجود دارد.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

هزینه ای بالغ بر ۱۵۰ میلیون تومان

اما معضل دیگری درخصوص ساخت سرویس های بهداشتی در مراکز پرگردشگر وجود دارد. گفته می شود در برخی از نقاط بافت تاریخی از جمله بازارهای سنتی، نیاز به ساخت سرویس بهداشتی احصا شده است؛ اما مخالفت ساکنان مانع ساخت سرویس بهداشتی عمومی است. این در حالی است که شهرداری برای ساخت هر چشمه سرویس بهداشتی، اعم از تملک زمین و ساخت نزدیک به ۱۵۰ میلیون تومان هزینه می کند.

با این وجود همچنان مسوولان از وعده رفع مشکلات اینچنینی خبر می دهند. حتی این پیشنهاد داده شده است تا در جلسه بعدی ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر، از معاونان عمرانی استانداری ها دعوت شود تا در این زمینه اقدامی صورت گیرد.

درددل

اما از حرف تا عمل راه بسیار است. این طولانی بودن مسیر تحقق وعده های مسوولان تا جایی پیش رفت که شاهد شکل گیری کمپینی تحت عنوان «درددل» بودیم.

گروهی از فعالان صنعت گردشگری با تمرکز بر رفع بحران سرویس های بهداشتی بین راهی، کمپینی با نام «کمپین درددل» راه اندازی کردند تا شاید با تصویرکردن وضعیت ناخوشایند سرویس های بهداشتی بین راهی، مسوولان امر را نسبت به اقدام عاجل برای حل این بحران ترغیب کنند و مسیری راهگشا برای از بین رفتن این معضل در سفرها باشد.

طبق بررسی های این گروه که از ۲۰۰ مسافر بین راهی صورت گرفت، بیش از ۸۰ درصد از مسافران جاده ای، حاضر به استفاده از سرویس های بهداشتی و رستوران های بین راهی نیستند و به دلیل پایین بودن استاندارد و کیفیت این خدمات، از استفاده آنها تا حد امکان صرف نظر می کنند.
حتی ۳۱ درصد کسانی که از این سرویس ها استفاده کرده بودند، حداقل دچار یک مورد بیماری عفونی شده بودند. این در حالی است که ۷۳ درصد پرسش شوندگان آمادگی خود را جهت پرداخت هزینه برای استفاده از امکانات استاندارد اعلام کردند که خود توجیهی اقتصادی برای سرمایه گذاران در این زمینه محسوب می شود.

این نظرات در حالی مطرح می شود که ایران در دوران پسابرجام، خود را برای حضور گردشگران جهانی آماده می کند. در شرایطی که گردشگران داخلی از وضعیت سرویس های بهداشتی تا این اندازه ناراضی هستند، چگونه می توان نظر مثبت گردشگران خارجی را جلب کرد؟

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

تاریخ مستراح

پیش از آنکه انگلیسی ها در قرن ۱۴ میلادی توالت فرهنگی را باب کنند، در تمام دنیا از توالت های زیرزمینی استفاده می شد. همین توالت هایی که ما به آنها ایرانی می گوییم در کشورهای دیگر به نام توالت شرقی، عربی، هندی، یا زمینی نامیده می شود. در دوران قاجاریه به توالت های ایرانی، آبخانه، آبریزگاه، خلا، لولئین خانه، مبال و مستراح هم می گفتند. هرچند تاریخ مکتوبی در این باره وجود ندارد، اما از سابقه طولانی آفتابه که یکی از اختراعات بی بدیل ایرانی هاست، می توان پی به قدمت توالت های ایرانی برد.

جعفر شهری نیز در کتاب تهران قدیمش می نویسد: «اولین توالت عمومی پایتخت در اواخر قرن گذشته در خیابان ناصرخسرو راه افتاد که مردم به آن خلاء رئیس می گفتند. ماجرای این توالت عمومی هم آن بوده که صاحب منصبی بعد از اخراج از منصب دولتی اش، با زنی ازدواج می کند که سرمایه شوهرش را می گیرد و بعد از خرید قطعه زمینی، اولین توالت عمومی تهران را راه اندازی می کند.»

توالت های جهانی

انقلاب سرویس های بهداشتی

بارها برای هر یک از ما اتفاق افتاده است که در سفرهای شهری و بین شهری با معضل بزرگی به نام نیاز مطلق به سرویس بهداشتی دست و پنجه نرم کرده باشیم. حتی اگر از گفتن لفظ توالت هم خجالت بکشیم، اما این را قبول داریم که رفاه و آسودگی خیال در سفرهای شهری و بین شهری در گرو این مساله خجالت برانگیز اما مهم قرار دارد. با این وجود گله و شکایت های بسیاری از نابسامانی وضعیت این کثیف های دوست داشتنی وجود دارد و همواره مورد بی مهری و بی توجهی مسوولان قرار می گیرد.

 اما در سایر کشورها، مسوولان نه تنها از پرداختن به سرویس های بهداشتی خجالت زده نمی شوند، بلکه برای آن WIFI رایگان تامین می کنند و توالت های مدرن می سازند. برخی هم انقلاب راه می اندازند یا کمپین های پرسر و صدا تشکیل می دهند تا به جهانیان بگویند به توالت هایشان که اصل اول بهداشت و رضایت گردشگران است، اهمیت می دهند.

ژاپن و توالت های مدرن WIFI

وزارت گردشگری ژاپن در همین راستا در سال ۲۰۱۵ بیش از ۲۰ میلیاردین، برابر با ۱۶۳ میلیون دلار را به ساخت توالت های مدرن با WIFI رایگان اختصاص داد. میزان اعتبار مالی تخصیص داده شده، بیشتر از ۱۴٫۲ میلیاردین اعتباری است که قبلا از سوی این آژانس درخواست شده بود که نشان از اهمیت دادن مسوولان ژاپن به این مقوله دارد.
 
لازم به ذکر است نصب توالت های فوق پیشرفته ژاپنی که مجهز به گرمکن صندلی، سیفون هوشمند، خنثی کننده اتوماتیک بو و حتی مجهز به ملودی هستند، در برنامه گردشگران این کشور قرار گرفته و تا سال ۲۰۲۰ اجرایی خواهدشد. این طرح پیشتر در برخی از هتل های ژاپن اجرا شده بود و مسوولان قصد دارند آن را در اماکن عمومی همچون فرودگاه ها و مکان هایی که بیشتر مورد تردد گردشگران خارجی است، نصب کنند.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

چین و انقلاب سرویس های بهداشتی

البته چین نیز از اهمیت به سرویس های بهداشتی غافل نشد و با دریافت چند شکایت از سوی گردشگران به فکر احیای سیستم سنتی سرویس های بهداشتی خود افتاد. در حالی که سرمایه گذاری مستقیم بر گردشگری چین از مرز ۴۹۰ میلیارد می گذرد؛ انقلابی تازه در چین در حال وقوع است که از آن می توان به عنوان انقلاب «سرویس های بهداشتی» نام برد. مسوولان چین خبر داده اند در آینده نزدیک حدود ۳۳۵۰۰ توالت در چین ساخته خواهدشد و ۲۵ هزار سرویس بهداشتی دیگر در این کشور نوسازی خواهدشد.

تایلند و کمپین «توالت تمیز»

مسوولان تایلند در اوایل سال ۲۰۱۵، با توجه به نظرسنجی از گردشگران نسبت به تمیزی و بهداشت توالت ها به عنوان اولویت ارتقای گردشگری در این کشور، کمپین توالت تمیز را با همکاری آژانس های گردشگری راه اندازی کردند، چرا که بیشتر گردشگران داخلی و خارجی نظافت و پاکیزگی توالت ها را اولویت نخست درخواست های خود عنوان کرده بودند.

در بررسی های دیگری روشن شد عوامل و بخش های یچون شلنگ آبپاش، کف توالت ها، دسته یا ظرف های آب، دکمه یا فلکه های شیر آب و نیز صندلی توالت ها به ترتیب از مهم ترین عوامل انتشار بیماری های واگیر هستند. از این رو برای جلب رضایت گردشگران و جلوگیری از شیوع بیماری ها، کمین «توالت تمیز» راه اندازی شد و مورد توجه مسوولان تایلندی قرار گرفت.

پارک موزه «فرهنگ توالت» در کره جنوبی

اهمیت توجه به توالت ها تا جایی پیش رفت که کره جنوبی طی سال های گذشته پارک موزه «فرهنگ توالت» را در شهر «سوون»، به منظور آگاهی مردم از تاریخ و آشنایی با روش های سنتی و مدرن توالت و همچنین تشویق مردم به دریافت و درک بهتر اهمیت توالت در سلامت و بهداشت عمومی راه اندازی کرد.

مسوولان کره ای معتقد هستند: «هرچند این پارک در ابتدا می تواند سبب خنده و شوخی افراد شود، اما درواقع این پارک می تواند برداشت افراد را نسبت به این مقوله مطرح و عادت های ناپسند رفتاری را تغییر دهد. در عین حال می توان به راحتی دید که این موضوع تنها یک مساله شخصی و فردی نیست و ابعاد اجتماعی و فرهنگی گسترده ای دارد.»

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

توالت در دنیای هنر مدرن

نقش توالت حتی در دنیای هنر فراتر از دنیای گردشگری است؛ چنانکه براساس یک نظرسنجی هنری، توالت مارسل دوشان تاثیرگذارترین اثر هنری مدرن دنیا در تمامی دوران نام گرفته است. در یک نظرسنجی که از ۵۰۰ کارشناس هنر انجام شد، اثری از دوشان با عنوان «فواره» بیش از تابلوی «دوشیزگان آوینیون» اثر پابلو پیکاسو و تابلوی مریلین مونرو اثر اندی وارهول، مورد توجه قرار گرفت.

دوشان در سال ۱۹۱۷توالتی را امضا کرد و آن را در نمایشگاهی به نمایش گذاشت و با این کار دنیای هنر را شوکه کرد. سایمون ویلسون کارشناس هنر می گوید: «انتخاب اثر دوشان پیش از آثار پیکاسو و ماتیس واقعا شوکه کننده است. اما این انتخاب بیانگر پویایی هنر امروز و این نکته است که در هنر مهم ترین چیز فرآیند خلاقه ای است که در اثر هنری خود را به رخ می کشد و فرقی نمی کند که اثر از چه ساخته شده یا چه شکلی داشته باشد.» تمام این عوامل، این نکته را گوشزد می کنند که خلاقیت و توجه به نظر عموم جامعه می تواند راهگشای پیشرفت و توسعه باشد؛ چه در هنر، چه در گردشگری و چه در بطن جامعه.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

بحرانی به نام رفع حاجت – امیررضا هادی*:

سال هاست صنعت گردشگری با بحران کمبود سرویس های بهداشتی رو به رو است. چنانکه نبود سرویس بهداشتی در مسیرهای گردشگری از یک سو و رعایت نشدن اصول تعمیر و نگهداری آن از دیگرسو، سبب شده مسافران داخلی و خارجی با مشکلات بسیاری در این خصوص رو به رو شوند.

همواره در سطح شهر و به خصوص مسیرهای بین شهری شاهد گردشگران نگرانی هستیم که با این پا و آن پا کردن درصدد رفع نیاز هستند، اما مکان مناسبی برای این مهم پیدا نمی کنند.

اگر درصدد جذب گردشگر و به تبع آن رشد و توسعه ایران هستیم، باید تلاش داشته باشیم چهره ایران را نزد جهانیان تغییر دهیم. این در حالی است که ایران به عنوان کشور بدون سرویس های بهداشتی شناخته شده است. باید توجه داشت که ساخت سرویس بهداشتی معضل این حوزه نیست، بلکه چگونگی نگهداری و بهره برداری از آن اهمیت دارد.

درواقع می توان از این طریق کارآفرینی داشت. با نصب کانکس های پیشرفته در اقصی نقاط ایران و پایتخت، می توان علاوه بر رفع این مشکل، برای اقشار مختلف جامعه درآمد و اشتغال ایجاد کرد.

درواقع طرحی ۲۴ ساعته پیشنهاد شده است که هزینه های تعمیر و نگهداری آن توسط فروشگاهی که در کنار آن ساخته می شود، تامین خواهدشد.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران!

در مرحله نخست می توان بانوان بی سرپرست و بدسرپرست را در این بخش فعال کرد و در مراحل بعد برای سایر اقشار اشتغال ایجاد کرد. تاکنون نمونه های این طرح با هزینه ای بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان که توسط خیرین تامین شده است، در استان های تهران، قزوین و دماوند به مرحله اجرا درآمده است و قصد برآن است تا با همکاری شهرداری ها قراردادهای ۲۰ ساله برای تحقق آن بسته شود. این طرح در قالب کانکس های بهداشتی با بهره گیری از مواد و وسایلی که غیرقابل سرقت هستند، در نظر گرفته شده است. طراحی آن نیز به گونه ای است که معتادان- که یکی از معضلات سرویس های بهداشتی هستند- امکان مخفی کردن یا کشیدن مواد را در آن ندارند و نمی توانند شیرآلات آن را بدزدند. بدین جهت این طرح با رفع چنین مشکلاتی، قادر خواهدبود تبدیل به بخشی درآمدزا و اشتغالزا شود.

با توجه به متحرک بودن آن نیز می توان بخش هزینه خرید زمین و ملک را از ساخت سرویس های بهداشتی حذف کرد و به بخش نظافت و بهره برداری از آن افزود. با عملیاتی شدن چنین طرح هایی در سطح ملی، می توان به رفع معضل سرویس های بهداشتی امید داشت.

*فعال صنعت گردشگری

Source link

 

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵

 

ماهنامه پیشه و تجارت – معصومه دیودار*: بیش از یک دهه از مطرح شدن رسمی معضل نبود سرویس های بهداشتی مناسب در حوزه گردشگری می گذرد؛ اما همچنان این بحران پابرجاست و وعده های مسوولان بی اثر باقی مانده است. نخستین مسوولی که این جرات را به خود داد تا در مورد سرویس های بهداشتی صحبت کند، اسفندیار رحیم مشایی، رییس وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و معاون محمود احمدی نژاد رییس دولت های نهم و دهم بود.

رحیم مشایی وعده ساخت هزار سرویس بهداشتی و مجتمع خدمات بین راهی را داد که هیچ گاه محقق نشد و این معضل همچنان به عنوان یکی از بزرگ ترین معضلات گردشگران داخلی و خارجی پابرجا مانده است. وعده ای که با کمی درایت و اختصاص بودجه می تواند مرتفع شود، همچنان پس از ده سال نقل محافل گردشگری است تا شاید روزی فرجی شود و این معضل رخت از حوزه گردشگری برکند.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

سعید شیرکوند، معاون سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی در این باره می گوید: « هرچند ایده ساخت سرویس های بهداشتی بسیار خوب بود؛ اما برنامه ریزی، مکان یابی، انتقال زیرساخت ها و نگهداری و حفاظت برخی موارد مشکل داشت. با این وجود ۳۵۰ مورد به بهره برداری رسیده است و حدود ۴۵۰ مورد نیز در حال واسپاری هستند. اما جانمایی ۱۴۰ مورد از سرویس های بهداشتی با مشکلاتی از جمله دور بودن از آبادی ها، خروجی ها و زیرساخت هایی مانند آب و برق رو به رو هستند.»

سرویس های بهداشتی به دور از امکانات

البته او سازمان متبوعش را موظف به ساخت سرویس بهداشتی نمی داند و معتقد است: «در صورتی که ردیف بودجه عمرانی به این بخش اختصاص یابد، سازمان میراث و گردشگری می تواند وارد کار شود، اما باید به این نکته توجه داشت که گردشگری بدون سرویس بهداشتی امکان ندارد. باید شرایطی را به وجود آورد تا سرویس های بهداشتی توجیه اقتصادی داشته باشند و تبدیل به بنگاه اقتصادی شوند؛ چرا که موضوع چگونگی نگهداری سرویس های بهداشتی بیش از بحث ساخت آن اهمیت دارد.»

در بسیاری مواقع گردشگران حاضرند مبالغ هنگفتی را بابت وعده های غذایی پرداخت کنند، اما حاضر نیستند برای استفاده از سرویس بهداشتی دو هزار تومان هزینه کنند. این مهم، نیازمند فرهنگ سازی در جامعه است. چنانکه شیرکوند می گوید: «تا زمانی که عموم جامعه بر سر پرداخت دو هزار تومان به خدمات دهندگان سرویس بهداشتی می جنگد، این مشکل هیچ وقت حل نخواهدشد. این مشکل آنقدر مهم است که حتی می توانیم برای آن همایش بگذاریم. شاید خنده دار باشد، اما مقوله مهمی است تا زمانی که سرویس بهداشتی به یک عمل اقتصادی سودآور تبدیل نشود، مشکلی حل نخواهدشد.»

قطعا تا زمانی که پروژه ای بازده اقتصادی نداشته باشد، نمی توان به دوام آن امید داشت. ساخت سرویس های بهداشتی در بیابان و به دور از هرگونه آبادانی و امکانات زیرساختی آنها تنها دورریختن سرمایه است، بلکه مورد بهره برداری نیز قرار نمی گیرد؛ چرا که نبود توجیه اقتصادی، بهره برداری از آن را با مخاطره رو به رو می سازد.

با این وجود مسوولان گردشگری همواره از گلایه های گردشگران درخصوص نبود سرویس بهداشتی مناسب سخن می گویند، اما زمانی که به گفته مسعود سلطانی فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ردیف اعتبار سرویس های بهداشتی در دولت حذف شده است، چگونه می توان به رفع این معضل امید داشت؟

تبدیل تهدید به فرصت

مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی در این باره معتقد است: «می توان این تهدید را به فرصتی برای پولسازی تبدیل کرد. سرویس های بهداشتی خدمتی است که فرد خاصی را نمی شناسد؛ یعنی می تواند گردشگر خارجی یا مسافر داخلی را دربر گیرد. این خدمتی است که مجموعه مدیریت راه ها و شهری باید نسبت به تردد افراد ارائه دهند. به طور مثال در حوزه راه ها، وزارت راه با مجموع سازمان حمل و نقل و راهداری و در داخل شهرها مدیریت شهری و شهرداری ها باید این سرویس را ارائه کنند.»

مسوولان سازمان میراث و گردشگری در حالی مقوله ساخت سرویس های بهداشتی را از سر باز می کنند و آن را وظیفه نهادی دیگر می دانند که سایر نهادها و ارگان ها نیز با سیاستی شبیه به آنها با معضل سرویس های بهداشتی برخورد می کنند و هر نهاد این وظیفه مهم را برعهده نهادی دیگر می اندازد. در چنین شرایطی است که ساماندهی به وضعیت سرویس های بهداشتی فقط به عنوان یک مطالبه باقی مانده است.

به جرات می توان گفت سرویس های بهداشتی همچون کودک بی سرپرستی شده که هیچ کس حاضر نیست مسوولیت آن را برعهده گیرد. تعدد نهادهای سازمان دهنده از یک سو و تعدد مراکزی که مجوز بهره برداری از چنین خدماتی را ارائه می دهند از دیگر سو، موجب شده بخش مهمی مانند نظارت و بهره برداری از سرویس های بهداشتی در کشور بدون متولی بماند و همچنان از دوش یک نهاد به نهاد دیگر پرتاب شود.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران!

البته معاون گردشگری تاکید دارد: «در حال حاضر با انبوهی از سازه های نیمه کاره رو به رو هستیم که در نقاط کارشناسی نشده قرار گرفته اند. سازه هایی که بدون استفاده باقی مانده اند و کسی نیست تا از آنها بهره برداری و نگهداری کند.»

این در حالی است که می توان با دریافت پول این خدمت را به یک کار اقتصادی تبدیل کرد. می توان در کنار یک واحد اقتصادی سرویس های بهداشتی ساخت؛ و می توان با تعریف ساخت رستوران یا کافی شاپ یا مرکز اقامتی و کمپ در کنار این مناطق گردشگری، هم امکانات بهره برداری از سرویس های بهداشتی که چارچوب آنها ساخته شده است را فراهم کرد، هم اشتغالزایی و رونق اقتصادی را به منطقه گردشگری تزریق کرد.

نارضایتی پشت نارضایتی

اگر سری به تاریخ بزنیم، متوجه می شویم که نخستین سرویس های بهداشتی در سال ۱۸۵۰ میلادی یعنی سال ۱۲۲۹ شمسی در لندن و با توجه به افزایش جمعیت این شهر ساخته شدند و در ایران هم اگرچه از سال های دور، ساخت سرویس های بهداشتی در مکان های عمومی مثال پارک ها رایج بود؛ اما از سال ۱۳۸۳ ساخت و توسعه این اماکن به شکل جدی تر در دستور کار شهرداری قرار گرفت.

البته شهرداری ها نیز از وضعیت سرویس های بهداشتی و تعداد آنها راضی نیستند. چنانکه مسوولان شهرداری پایتخت می گویند: «تعداد سرویس های بهداشتی عمومی در سطح شهر به صورت تصاعدی افزایش یافته تا جایی که از ۲۰۰ دستگاه از سال ۹۰ این تعداد به هزار و ۷۷۶ دستگاه در سال ۹۴ رسیده است» در حال حاضر ساخت و جاگذاری سه مدل سرویس بهداشتی در دستور کار مسوولان قرار دارد؛ سرویس های بهداشتی ثابت که در پارک ها و بوستان ها فعالیت می کنند؛ مدل پرتابل که شبیه به کانکس است و قابلیت جا به جایی دارند و مدل LSF که سازه ای سبک و آلومینیومی است. نگهداری و نظافت همه این سرویس های بهداشتی با پیمانکاران شهرداری است. با این وجود همچنان نارضایتی وجود دارد.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

هزینه ای بالغ بر ۱۵۰ میلیون تومان

اما معضل دیگری درخصوص ساخت سرویس های بهداشتی در مراکز پرگردشگر وجود دارد. گفته می شود در برخی از نقاط بافت تاریخی از جمله بازارهای سنتی، نیاز به ساخت سرویس بهداشتی احصا شده است؛ اما مخالفت ساکنان مانع ساخت سرویس بهداشتی عمومی است. این در حالی است که شهرداری برای ساخت هر چشمه سرویس بهداشتی، اعم از تملک زمین و ساخت نزدیک به ۱۵۰ میلیون تومان هزینه می کند.

با این وجود همچنان مسوولان از وعده رفع مشکلات اینچنینی خبر می دهند. حتی این پیشنهاد داده شده است تا در جلسه بعدی ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر، از معاونان عمرانی استانداری ها دعوت شود تا در این زمینه اقدامی صورت گیرد.

درددل

اما از حرف تا عمل راه بسیار است. این طولانی بودن مسیر تحقق وعده های مسوولان تا جایی پیش رفت که شاهد شکل گیری کمپینی تحت عنوان «درددل» بودیم.

گروهی از فعالان صنعت گردشگری با تمرکز بر رفع بحران سرویس های بهداشتی بین راهی، کمپینی با نام «کمپین درددل» راه اندازی کردند تا شاید با تصویرکردن وضعیت ناخوشایند سرویس های بهداشتی بین راهی، مسوولان امر را نسبت به اقدام عاجل برای حل این بحران ترغیب کنند و مسیری راهگشا برای از بین رفتن این معضل در سفرها باشد.

طبق بررسی های این گروه که از ۲۰۰ مسافر بین راهی صورت گرفت، بیش از ۸۰ درصد از مسافران جاده ای، حاضر به استفاده از سرویس های بهداشتی و رستوران های بین راهی نیستند و به دلیل پایین بودن استاندارد و کیفیت این خدمات، از استفاده آنها تا حد امکان صرف نظر می کنند.
حتی ۳۱ درصد کسانی که از این سرویس ها استفاده کرده بودند، حداقل دچار یک مورد بیماری عفونی شده بودند. این در حالی است که ۷۳ درصد پرسش شوندگان آمادگی خود را جهت پرداخت هزینه برای استفاده از امکانات استاندارد اعلام کردند که خود توجیهی اقتصادی برای سرمایه گذاران در این زمینه محسوب می شود.

این نظرات در حالی مطرح می شود که ایران در دوران پسابرجام، خود را برای حضور گردشگران جهانی آماده می کند. در شرایطی که گردشگران داخلی از وضعیت سرویس های بهداشتی تا این اندازه ناراضی هستند، چگونه می توان نظر مثبت گردشگران خارجی را جلب کرد؟

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

تاریخ مستراح

پیش از آنکه انگلیسی ها در قرن ۱۴ میلادی توالت فرهنگی را باب کنند، در تمام دنیا از توالت های زیرزمینی استفاده می شد. همین توالت هایی که ما به آنها ایرانی می گوییم در کشورهای دیگر به نام توالت شرقی، عربی، هندی، یا زمینی نامیده می شود. در دوران قاجاریه به توالت های ایرانی، آبخانه، آبریزگاه، خلا، لولئین خانه، مبال و مستراح هم می گفتند. هرچند تاریخ مکتوبی در این باره وجود ندارد، اما از سابقه طولانی آفتابه که یکی از اختراعات بی بدیل ایرانی هاست، می توان پی به قدمت توالت های ایرانی برد.

جعفر شهری نیز در کتاب تهران قدیمش می نویسد: «اولین توالت عمومی پایتخت در اواخر قرن گذشته در خیابان ناصرخسرو راه افتاد که مردم به آن خلاء رئیس می گفتند. ماجرای این توالت عمومی هم آن بوده که صاحب منصبی بعد از اخراج از منصب دولتی اش، با زنی ازدواج می کند که سرمایه شوهرش را می گیرد و بعد از خرید قطعه زمینی، اولین توالت عمومی تهران را راه اندازی می کند.»

توالت های جهانی

انقلاب سرویس های بهداشتی

بارها برای هر یک از ما اتفاق افتاده است که در سفرهای شهری و بین شهری با معضل بزرگی به نام نیاز مطلق به سرویس بهداشتی دست و پنجه نرم کرده باشیم. حتی اگر از گفتن لفظ توالت هم خجالت بکشیم، اما این را قبول داریم که رفاه و آسودگی خیال در سفرهای شهری و بین شهری در گرو این مساله خجالت برانگیز اما مهم قرار دارد. با این وجود گله و شکایت های بسیاری از نابسامانی وضعیت این کثیف های دوست داشتنی وجود دارد و همواره مورد بی مهری و بی توجهی مسوولان قرار می گیرد.

 اما در سایر کشورها، مسوولان نه تنها از پرداختن به سرویس های بهداشتی خجالت زده نمی شوند، بلکه برای آن WIFI رایگان تامین می کنند و توالت های مدرن می سازند. برخی هم انقلاب راه می اندازند یا کمپین های پرسر و صدا تشکیل می دهند تا به جهانیان بگویند به توالت هایشان که اصل اول بهداشت و رضایت گردشگران است، اهمیت می دهند.

ژاپن و توالت های مدرن WIFI

وزارت گردشگری ژاپن در همین راستا در سال ۲۰۱۵ بیش از ۲۰ میلیاردین، برابر با ۱۶۳ میلیون دلار را به ساخت توالت های مدرن با WIFI رایگان اختصاص داد. میزان اعتبار مالی تخصیص داده شده، بیشتر از ۱۴٫۲ میلیاردین اعتباری است که قبلا از سوی این آژانس درخواست شده بود که نشان از اهمیت دادن مسوولان ژاپن به این مقوله دارد.
 
لازم به ذکر است نصب توالت های فوق پیشرفته ژاپنی که مجهز به گرمکن صندلی، سیفون هوشمند، خنثی کننده اتوماتیک بو و حتی مجهز به ملودی هستند، در برنامه گردشگران این کشور قرار گرفته و تا سال ۲۰۲۰ اجرایی خواهدشد. این طرح پیشتر در برخی از هتل های ژاپن اجرا شده بود و مسوولان قصد دارند آن را در اماکن عمومی همچون فرودگاه ها و مکان هایی که بیشتر مورد تردد گردشگران خارجی است، نصب کنند.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

چین و انقلاب سرویس های بهداشتی

البته چین نیز از اهمیت به سرویس های بهداشتی غافل نشد و با دریافت چند شکایت از سوی گردشگران به فکر احیای سیستم سنتی سرویس های بهداشتی خود افتاد. در حالی که سرمایه گذاری مستقیم بر گردشگری چین از مرز ۴۹۰ میلیارد می گذرد؛ انقلابی تازه در چین در حال وقوع است که از آن می توان به عنوان انقلاب «سرویس های بهداشتی» نام برد. مسوولان چین خبر داده اند در آینده نزدیک حدود ۳۳۵۰۰ توالت در چین ساخته خواهدشد و ۲۵ هزار سرویس بهداشتی دیگر در این کشور نوسازی خواهدشد.

تایلند و کمپین «توالت تمیز»

مسوولان تایلند در اوایل سال ۲۰۱۵، با توجه به نظرسنجی از گردشگران نسبت به تمیزی و بهداشت توالت ها به عنوان اولویت ارتقای گردشگری در این کشور، کمپین توالت تمیز را با همکاری آژانس های گردشگری راه اندازی کردند، چرا که بیشتر گردشگران داخلی و خارجی نظافت و پاکیزگی توالت ها را اولویت نخست درخواست های خود عنوان کرده بودند.

در بررسی های دیگری روشن شد عوامل و بخش های یچون شلنگ آبپاش، کف توالت ها، دسته یا ظرف های آب، دکمه یا فلکه های شیر آب و نیز صندلی توالت ها به ترتیب از مهم ترین عوامل انتشار بیماری های واگیر هستند. از این رو برای جلب رضایت گردشگران و جلوگیری از شیوع بیماری ها، کمین «توالت تمیز» راه اندازی شد و مورد توجه مسوولان تایلندی قرار گرفت.

پارک موزه «فرهنگ توالت» در کره جنوبی

اهمیت توجه به توالت ها تا جایی پیش رفت که کره جنوبی طی سال های گذشته پارک موزه «فرهنگ توالت» را در شهر «سوون»، به منظور آگاهی مردم از تاریخ و آشنایی با روش های سنتی و مدرن توالت و همچنین تشویق مردم به دریافت و درک بهتر اهمیت توالت در سلامت و بهداشت عمومی راه اندازی کرد.

مسوولان کره ای معتقد هستند: «هرچند این پارک در ابتدا می تواند سبب خنده و شوخی افراد شود، اما درواقع این پارک می تواند برداشت افراد را نسبت به این مقوله مطرح و عادت های ناپسند رفتاری را تغییر دهد. در عین حال می توان به راحتی دید که این موضوع تنها یک مساله شخصی و فردی نیست و ابعاد اجتماعی و فرهنگی گسترده ای دارد.»

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

توالت در دنیای هنر مدرن

نقش توالت حتی در دنیای هنر فراتر از دنیای گردشگری است؛ چنانکه براساس یک نظرسنجی هنری، توالت مارسل دوشان تاثیرگذارترین اثر هنری مدرن دنیا در تمامی دوران نام گرفته است. در یک نظرسنجی که از ۵۰۰ کارشناس هنر انجام شد، اثری از دوشان با عنوان «فواره» بیش از تابلوی «دوشیزگان آوینیون» اثر پابلو پیکاسو و تابلوی مریلین مونرو اثر اندی وارهول، مورد توجه قرار گرفت.

دوشان در سال ۱۹۱۷توالتی را امضا کرد و آن را در نمایشگاهی به نمایش گذاشت و با این کار دنیای هنر را شوکه کرد. سایمون ویلسون کارشناس هنر می گوید: «انتخاب اثر دوشان پیش از آثار پیکاسو و ماتیس واقعا شوکه کننده است. اما این انتخاب بیانگر پویایی هنر امروز و این نکته است که در هنر مهم ترین چیز فرآیند خلاقه ای است که در اثر هنری خود را به رخ می کشد و فرقی نمی کند که اثر از چه ساخته شده یا چه شکلی داشته باشد.» تمام این عوامل، این نکته را گوشزد می کنند که خلاقیت و توجه به نظر عموم جامعه می تواند راهگشای پیشرفت و توسعه باشد؛ چه در هنر، چه در گردشگری و چه در بطن جامعه.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران(اسلایدشو)

بحرانی به نام رفع حاجت – امیررضا هادی*:

سال هاست صنعت گردشگری با بحران کمبود سرویس های بهداشتی رو به رو است. چنانکه نبود سرویس بهداشتی در مسیرهای گردشگری از یک سو و رعایت نشدن اصول تعمیر و نگهداری آن از دیگرسو، سبب شده مسافران داخلی و خارجی با مشکلات بسیاری در این خصوص رو به رو شوند.

همواره در سطح شهر و به خصوص مسیرهای بین شهری شاهد گردشگران نگرانی هستیم که با این پا و آن پا کردن درصدد رفع نیاز هستند، اما مکان مناسبی برای این مهم پیدا نمی کنند.

اگر درصدد جذب گردشگر و به تبع آن رشد و توسعه ایران هستیم، باید تلاش داشته باشیم چهره ایران را نزد جهانیان تغییر دهیم. این در حالی است که ایران به عنوان کشور بدون سرویس های بهداشتی شناخته شده است. باید توجه داشت که ساخت سرویس بهداشتی معضل این حوزه نیست، بلکه چگونگی نگهداری و بهره برداری از آن اهمیت دارد.

درواقع می توان از این طریق کارآفرینی داشت. با نصب کانکس های پیشرفته در اقصی نقاط ایران و پایتخت، می توان علاوه بر رفع این مشکل، برای اقشار مختلف جامعه درآمد و اشتغال ایجاد کرد.

درواقع طرحی ۲۴ ساعته پیشنهاد شده است که هزینه های تعمیر و نگهداری آن توسط فروشگاهی که در کنار آن ساخته می شود، تامین خواهدشد.

سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران!

در مرحله نخست می توان بانوان بی سرپرست و بدسرپرست را در این بخش فعال کرد و در مراحل بعد برای سایر اقشار اشتغال ایجاد کرد. تاکنون نمونه های این طرح با هزینه ای بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان که توسط خیرین تامین شده است، در استان های تهران، قزوین و دماوند به مرحله اجرا درآمده است و قصد برآن است تا با همکاری شهرداری ها قراردادهای ۲۰ ساله برای تحقق آن بسته شود. این طرح در قالب کانکس های بهداشتی با بهره گیری از مواد و وسایلی که غیرقابل سرقت هستند، در نظر گرفته شده است. طراحی آن نیز به گونه ای است که معتادان- که یکی از معضلات سرویس های بهداشتی هستند- امکان مخفی کردن یا کشیدن مواد را در آن ندارند و نمی توانند شیرآلات آن را بدزدند. بدین جهت این طرح با رفع چنین مشکلاتی، قادر خواهدبود تبدیل به بخشی درآمدزا و اشتغالزا شود.

با توجه به متحرک بودن آن نیز می توان بخش هزینه خرید زمین و ملک را از ساخت سرویس های بهداشتی حذف کرد و به بخش نظافت و بهره برداری از آن افزود. با عملیاتی شدن چنین طرح هایی در سطح ملی، می توان به رفع معضل سرویس های بهداشتی امید داشت.

*فعال صنعت گردشگری

Source link

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


azam
Google
About 83,100 results (0.69 seconds)
Search Results
سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! - Bartarinha.IR | برترین ها
www.bartarinha.ir/.../سرویس-بهداشتی-معضل-گردشگ...
Translate this page
ماهنامه پیشه و تجارت - معصومه دیودار*: بیش از یک دهه از مطرح شدن رسمی معضل نبود سرویس های بهداشتی مناسب در حوزه گردشگری می گذرد؛ اما همچنان این بحران پابرجاست ...
Images for ‫سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵‬‎Report images
Image result for ‫سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵‬‎
49 minutes ago
Image result for ‫سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵‬‎
4 hours ago
Image result for ‫سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵‬‎
4 hours ago
Image result for ‫سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵‬‎
4 hours ago
More images for سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵
معضل گردشگری - مجله اینترنتی لسان
lesannews.com/tag/معضل-گردشگری/
Translate this page
4 hours ago - سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران ... مطرح شدن رسمی معضل نبود سرویس های بهداشتی مناسب در حوزه گردشگری می گذرد؛ اما ... اردیبهشت ۲۰, ۱۳۹۵.
سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! - برترین ها | خبر فارسی
khabarfarsi.com/n/16538494 - Translate this page
سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! خلاصه خبر. ماهنامه پیشه و تجارت - معصومه دیودار * : بیش از ... دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۴۴. منبع خبر, : برترین ها.
سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! - اخبار فارسی
monitor.shafaqna.com/FA/IR/4429165
Translate this page
سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ... صفحه اول روزنامه های آذربایجان شرقی ۲۰ اردیبهشت۹۵. - مهر ... تعهد اشتغال لرستان طی امسال ایجاد ۲۰ هزار فرصت شغلی است.
تغییر نگرش گردشگران به ایران به خاطر وضعیت سرویس‌های بهداشتی
meftahnews.ir/72965/72965/
Translate this page
دوشنبه ,۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۷:۱۳ ... کد خبر : ۷۲۹۶۵ دسته : فرهنگ و هنر , تاریخ انتشار : ۱۱:۲۰ - دوشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۴. ۱۱۵ بازدید اندازه فونت نسخه چاپی. سرویس بهداشتی. تغییر نگرش گردشگران به ایران به خاطر وضعیت سرویس‌های بهداشتی ... بیشتر کشورهای دنیا به کمبود سرویس‌های بهداشتی به عنوان یک معضل مهم که ارتباط ...
تجربه گردشگر کانادایی: آنچه در ایران شما را متعجب می کند - فردا
www.fardanews.com/.../تجربه-گردشگر-کانادایی-آنچ...
Translate this page
Jan 21, 2016 - تجربه بسیاری از کشورها ثابت کرده که جذب گردشگر خارجی، از مهم ترین الزامات توسعه .... اغلب سرویس های بهداشتی در ایران به سبک ایرانی است.
مدیران گردشگری عاجز از ساخت سرویس بهداشتی بین راهی / توسعه صنعت ...
www.mehrnews.com/.../مدیران-گر...
Translate this pageMehr News Agency
شناسهٔ خبر: 2284789 - شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۵ ... مشکلات عدم ساخت سرویس های بهداشتی بین راهی از نظر بسیاری از سرمایه گذارانی که در این مدت با سازمان ... تومان اعتبار می خواهد · گردشگری در ایران بدون سرویس بهداشتی/ مشکل مسافران نوروزی ...
عرش نیوز - راه حل جدید برای معضل سرویس‌های بهداشتی
arshnews.ir/vdcbgfb5wrhb0sp.uiur.html
Translate this page
راه حل جدید برای معضل سرویس‌های بهداشتی. چهارشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۰ ... گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: سرویس‌های بهداشتی یک ...
200 توالت برای 10 میلیون جمعیت پایتخت! - عصر ایران
www.asriran.com › صفحه نخست › سیاسی
Translate this page
به روز شده در: ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۰:۲۰ ... در حالی که احداث سرویس‌های بهداشتی به تعداد کافی و متناسب با جمعیت شهری یک ضرورت است اما ... مجابی همچنین یکی از مشکلات جذب گردشگر در کشور را معضل سرویس‌های بهداشتی می داند و می گوید: البته در ...
تیترنو - آخرین اخبار خبرگزاری ها و سایت های خبری فارسی زبان
www.titreno.com/
Translate this page
امروز :۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵. تعداد خبرهای ... عراقچی خبر داد: سفر قریب‌الوقوع نخست‌وزیر ژاپن به ایران. ایسنا هم ...... سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! برترین ها ۱ ...
نارضایتی مردم آبیک از سرویسهای بهداشتی سطح شهر - نگاه آبیک
abeyek.com/?p=22328
Translate this page
یکی از شهروندان آبیکی در گفت و گو با خبرنگار نگاه آبیک، از کمبود سرویس های ... های گردشگری و جاده های مواصلاتی از معضل مسافران خارجی در ایران است و این بزگ ...
قیمت خودرو امروز 95/02/20
www.4rah.news/News/.../قیمت-خودرو-امروز-950220
Translate this page
160+ items - نام خودرو, قیمت بازار ( تومان ), قیمت کارخانه ( تومان )
نام خودرو
قیمت بازار ( تومان )
قیمت کارخانه ( تومان ).
وانت آریسان دوگانه‌ سوز . کد 16401
24,200,000
25,300,000.
سمند SE . کد 57310
27,500,000
27,588,000.
تصاویری زشت از سرویس های بهداشتی پارک جنگلی یاسوج در سیزده بدر
sobhezagros.ir/News/57860.html
Translate this page
Apr 3, 2016 - تصاویری زشت از سرویس های بهداشتی پارک جنگلی یاسوج در سیزده بدر ... دارد که مسئولان پایتخت طبیعت ایران در سال جدید به نحو شایسته ای حتی سرویس های بهداشتی اماکن تفریحی را هم را برای استقبال از گردشگران نوروزی آماده نکردند. ... آب سرویس بهداشتی قطع بوده و وضعیت نامناسبی در این سرویس ها وجود داشت.
کاریکاتور/ عارف وارد میشود! | خط برتر
www.khatebartar.com/.../کاریکاتور-عارف-وارد-میشود
Translate this page
خبر آنلاین | ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۷ | ... سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! سیر تا پیاز انحلال شوراهای موازی از زبان دبیر شورای عالی فضای مجازی · تعقیب و ...
جزییات طرح پرداخت "یارانه سفر" اعلام شد
www.ayineh.com/item-490419-&
Translate this page
4 hours ago - کمبود سرویس بهداشتی معضل گردشگری ایران است · کاریکاتور/ دریافت ... تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۰۱. «یارانه سفر قرار ...
خودکشی در گردشگری! - تبیان
www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=300796
Translate this page
Jun 15, 2015 - هفته گذشته انتشار اخبار کشته شدن گردشگران عراقی و عربستانی شوک به حوزه گردشگری ایران بود. با مرگ گردشگران خارجی، بسیاری از مشکلات ...
خبرگزاری تسنیم - «ای‌کاش‌های» گردشگری، از سنگلاخ‌های «چهارراه ادیان ...
www.tasnimnews.com/fa/news/1395/01/.../1039776?...
Translate this page
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی درباره معضل سرویس‌های بهداشتی و اقدامات ... ۰۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۰ ... گردشگری درآمد نفت را می‌گیرد/ ایران "کشور موزه" است ... ۱۰ اردیبهشت؛ تعیین تکلیف جناح‌بندی سیاسی مجلس دهم/ ماراتن ۱۳۶ نفر برای ۶۸ ...
مرثیه‌ای بر رویای گردشگری در ایران - خبرگزاری برنا
www.bornanews.ir/.../396492-مرثیه-ای-بر-رویای-گر...
Translate this page
Apr 26, 2016 - نه هتل درجه یکی برای اسکان هست و نه حتی سرویس بهداشتی و راهنمای تور. ... تاریخ خبر: ۱۳۹۵/۰۲/۰۷ ۱۰:۰۶:۱۹ ... ورود گردشگران به کشور، یکی از چالش‌ها و معضلات صنعت گردشگری ایران را کافی نبودن این تسهیلات ..... در شرایط سالم; ۱۲:۲۵ همایش ملی واژه‌پژوهی در علوم قرانی 30 اردیبهشت ماه امسال در یاسوج برگزار می شود.
پرتال جامع تایا | جدول لیگ ها - Bartarinha.IR | برترین ها
taya.ir/fa/news/171478__s-0-2.aspx
Translate this page
Apr 4, 2016 - دوشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ - 2016 May 09 ... بازگشت 73 اثر باستانی از آمریکا به ایران ... سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! dot جزییات طرح ...
"بیشه" زیباترین آبشار ایران + تصاویر - مشرق
www.mashreghnews.ir/.../بیشه-زیباترین-آبشار-ایرا...
Translate this page
Feb 21, 2014 - آبشار بیشه لرستان یکی از زیباترین آبشارهای ایران هر ساله میزبان هزاران گردشگر داخلی و خارجی است. ... دوشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ - 2016 May 09 ١٧:٠:٢٠ .... معضلی به نام «پسران با آرایش‌های زنانه» .... و تعریض جاده دسترسی و منطقه اطراف این آبشار، ایجاد سرویس‌‌های بهداشتی، ایجاد فضاهای تفریحی و گردشگری، ایجاد ...
از سرویس‌های بهداشتی بین‌راهی تا سردرگمی گردشگران ورودی - ایسکانیوز
www.iscanews.ir/.../از-سرویس‌های-بهداشتی-بین‌راهی-ت...
Translate this page
Oct 18, 2014 - سرویس‌های بهداشتی بین‌راهی در حالت کلی معضلی است برای گردشگران داخلی و خارجی. این معضل برای ... در غیر اینصورت مشکلی اساسی است که در تورهای ورودی به ایران با آن مواجهیم.» .... اردیبهشت, ۱۳۹۵. « ... ۷, ۱۸, ۱۹, ۲۰, ۲۱, ۲۲, ۲۳, ۲۴.
روایت خارجی‌ها از توالت‌ و حمام‌های ایرانی +(تصاویر) - فرارو
fararu.com/.../روایت-خارجی‌ها-از-توالت‌-و-حمام‌های-ایرانی...
Translate this page
Jul 24, 2015 - همیشه حرف از سامان‌دهی سرویس‌های بهداشتی بین‌راهی است، اما هستند ... May ۰۷ ۲۰۱۶ - شنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۵ ... با این همه، چشم کنجکاو و ماجراجوی برخی گردشگران از وضعیت نامناسب سرویس‌های بهداشتی در هتل‌های ایران غافل .... ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲. 19 ..... معضل بزرگ پرونده هسته ای ایران هم بلاخره بعد از 12 سال حل شد مشکل ...
کی‌روش به ایران بازگشت - مجله خبری موریکس
morix.ir/news/186742
Translate this page
4 hours ago - nسرمربی تیم ملی فوتبال به ایران بازگشت.\n \n\n \nبه گزارش ایسنا، ... سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران! ... انتشار آزمون اردیبهشت 95 دستگاه های دولتی ... اقتصاد امروز کشور از زبان روزنامه ها / دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵.
تبدیل ایران‌ هراسی به ایران‌ شناسی - نون و آب
www.noonoab.ir/.../تبدیل-ایران‌-هراسی-به-ایران‌-شنا...
Translate this page
Jan 18, 2016 - گردشگری ایران پس از سال‌ها غفلت، بسان نهالی زیبا سربرمی‌آورد، رشد می‌کند، ... همچنین معضل سرویس‌های بهداشتی ما هنوز مشکلی جدی است و سازمان باید برای حل .... دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ ۱۰:۲۰ عکس های زیبا و دیدنی از دنیای پرندگان.
نسیم آنلاین | خودکشی در افراد فاقد شغل بیشتر شیوع دارد
www.nasimonline.ir/.../خودکشی-در-افراد-فاقد-شغل-ب...
Translate this page
1 day ago - یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵۱۱:۷ ... فرد می‌شود و این پدیده در وزارت بهداشت به‌عنوان معضل بهداشتی موردتوجه ... از دروغ بزرگ رسانه‌های حامی دولت در حمایت از نمایشگاه بیست و یکم نفت؛. بزرگان نفت و گاز جهان به ایران نیامدند ... مهم‌ترین مطالب سرویس .... میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی · رسانه و مطبوعات · سینما ...
ایام نوروز تبریز تعطیل است!
www.poolnews.ir/fa/.../ایام-نوروز-تبریز-تعطیل-اس...
Translate this page
به‌روز شده در: ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۰ ... به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، سیل ورود گردشگران به ویژه مسافران نوروزی به آذربایجان شرقی و به ویژه تبریز به حدی بود ...
رشت - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
https://fa.wikipedia.org/wiki/رشت
Translate this pagePersian Wikipedia
رشت فشرده‌ترین شهر ایران به لحاظ نسبت جمعیت به وسعت است و ازلحاظ نسبت جمعیت ... امروزه شهر رشت یکی از قطب‌های کشاورزی و گردشگری در سطح کشور محسوب می‌شود. ...... منبع: سرویس اطلاعاتی آب و هوای جهان ..... و شرکت‌های فعال نیز با ظرفیت کم و با مشکلات زیاد مشغول به فعالیت هستند. ...... گروه تاریخ مشرق، ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۳.
بحران سرویس های بهداشتی در ایران - سایت خبری تحلیلی تابناك|اخبار ...
www.tabnak.ir › صفحه نخست › اجتماعي
Translate this page
در جاده‌هاي ايران نه تنها سرويس بهداشتي به اندازه کافي وجود ندارد، بلکه همين اندک ... به‌روز شده در: ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۸ ... تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۶ - 11 December 2013 ... فرهنگي و گردشگري با اشاره به کمبود سرويس بهداشتي عمومي در ايران گفته ... آن وقت مي‌شد عمق فاجعه را دريافت ولي در اصل اين معضل ملي ترديدي نيست.
معضل سرویس های بهداشتی در منطقه گردشگری اسبفروشان/ لزوم توجه ...
sedayesaraab.ir/?p=10330
Translate this page
شنبه, ۱۸ اردیبهشت , ۱۳۹۵. خانه · ورزشی ... معضل سرویس های بهداشتی در منطقه گردشگری اسبفروشان/ لزوم توجه دهیاری اسبفروشان و بخشداری ! به گزارش صدای سراب, ...
طبیعت بکر فارس و فرصتی که از دست می رود – شیراز ۱۴۰۰، شیراز ...
shiraz1400.ir › باغ و فضای سبز
Translate this page
Sep 11, 2013 - تاریخ: شهریور ۲۰, ۱۳۹۲ ... فارس را می‌توان ایران کوچک نامید، هر آنچه در ایران زمین وجود دارد در مقیاسی ... بوده و گردشگران هنوز هم بصورت سنتی از این مناطق استفاده می‌کنند. عدم وجود سرویس‌های بهداشتی، مراکز خدماتی – اقامتی و تفریحی و .... بعید می دونم) به شلوغ شدن شهر رو مسائل و معضلات فرهنگی و بهداشتی که این ...
پایگاه تحلیلی خبری شهنوازی - سرویس بهداشتی، بحران شرم آور جاده های ...
shahnavazi.ir/detail/News/422451/15
Translate this page
کمبود سرویس بهداشتی در شهرها و جاده های کشور نه تنها این روزها به یک بحران در سفرها ... که در بسیاری از گردشگران مشترک می باشد معضل کمبود سرویس بهداشتی در جاده های کشور است، شاید ... تاریخ : ۱۳۹۵/۱/۱۶ - ۱۴:۲۴ ... مهر فقر بهداشتی بر پیشانی گردشگری ایران .... سخنگوی طرح تحول نظام سلامت استان گلستان گفت: بیمارستان ۲۰ ...
گزارشی از وضعیت بهداشتی کارگران ایرانی/روزانه پنج کارگر ایرانی ...
www.saat24.com/.../گزارشی-از-وضعیت-بهداشتی-کار...
Translate this page
... سلامت · جهان · ورزشی · گردشگری · فناوری · عکس · فیلم · دانشنامه · اقتصادی. یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰. گزارشی از وضعیت بهداشتی کارگران ایرانی/روزانه پنج کارگر ایرانی فوت ... معضلات خانه‌های بهداشت کارگری .... پربازدید سرویس ...
سنندج شهری به قدمت تاریخ با کمترین امکانات رفاهی و توریستی
www.kurdpress.com/Fa/NSite/FullStory/News/?Id...
Translate this page
Mar 2, 2015 - از دیگر مولفه های تاثیر گذار بر جذب گردشگر و توریست در سنندج بهبود ... نبود سرویس های بهداشتی شهری از دیگر معضلات است و مردم و رهگذران ...
تصاویر روز دوشنبه 20 اردیبهشت 1395 - نازنین ها
nazaninha.ir/news/246470
Translate this page
تصاویر روز دوشنبه 20 اردیبهشت 1395. ... صفحه نخست روزنامه استان‌ها دوشنبه 20 اردیبهشت ماه. فیلم/ بخش خبری 20:30 ... سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری ایران!
سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری وطن! - تفریحی خبری
rsslinker.com/.../سرویس-بهداشتی؛-معضل-گردشگری-...
Translate this page
5 hours ago - تفریحی خبری: سرویس بهداشتی؛ معضل گردشگری وطن! ... رحیم مشایی وعده ساخت هزار سرویس بهداشتی و مجتمع خدمات بین راهی را داد که هیچ .... همین توالت هایی که ما به آنها ایرانی می گوییم در کشورهای دیگر به اسم .... اردیبهشت ۲۰, ۱۳۹۵ ...
فصلی نو » بحران طلسم شده ی سرویس های بهداشتی در شهر یاسوج
faslino.com/?p=236
Translate this page
Mar 26, 2016 - مسئله سرویس بهداشتی، صحبت در رابطه با ضرورت وجود آن و معضلات ناشی از عدم وجود آن؛ معمولا با شرم و حیا ایرانی همراه است و این موضوع بخصوص در استان ما شدیدتر نیز می باشد. ... بعد دیگر مسئله، وجهه گردشگری و توریستی قضیه و این نکته می باشد که در .... امروز : شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ ... ۱۸, ۱۹, ۲۰, ۲۱, ۲۲, ۲۳, ۲۴.
ايبنانيوز - بررسی توسعهٔ پایدار اکوتوریسم در ایران
www.ibnanews.ir/vdcf.0dviw6dtygiaw.html
Translate this page
تعدادی از فعالان اکوتوریسم و کار‌شناسان محیط زیست و گردشگری در نخستین اکوکمپ کویری ایران در ... يکشنبه ۲۰ شهريور ۱۳۹۰ ساعت ۱۶:۴۶. سرویس محیط زیست / گزارش ... در حالی که دشت لار این مشکلات را دارد، یعنی با گوسفندان، این دشت را شخم می‌زنند. .... داخلی نیز از یک مسألهٔ در ایران رنج می‌برند که آن سرویس بهداشتی است.
الف - روایت خارجی‌ها از توالت‌های ایرانی+ عکس
alef.ir/vdccx0qi02bq4m8.ala2.html?284704
Translate this page
Jul 24, 2015 - همیشه حرف از سامان‌دهی سرویس‌های بهداشتی بین‌راهی است، اما هستند هتل‌های چند ستار‌. ... در هر ۲۵ کیلومتر از جاده‌های کشور را آن‌هم تا پیش از پایان سال ۱۳۹۰ داد. ... گردشگران از وضعیت نامناسب سرویس‌های بهداشتی در هتل‌های ایران غافل ... کلا مشکلات ما ربطی به تحریم نداشته و ندارد (3065281) (alef-11) ..... ۱۳۹۴-۰۵-۰۲ ۱۷:۴۴:۲۰.
روستای تاریخی میمند از عجایب گردشگری ایران - پارسینه
www.parsine.com/.../روستای-تاریخی-میمند-از-عجایب-...
Translate this page
به‌روز شده در: ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۰. مرور عناوین ... تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۴. گردشگری. گردشگری کرمان/. روستای تاریخی میمند از عجایب گردشگری ایران.
یک چشمه و چند پله شکستنی شگفت‌انگیزترین چشمه ایران؛ در خلوت ...
www.farsnews.com/newstext.php?...
Translate this pageFars News Agency
Mar 30, 2015 - چشمه آب معدنی سورت در نوروز میزبان گردشگران زیادی از سراسر کشور است، ... امکانات اقامت گردشگران از قبیل حتی آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی، نبود ... خسته گردشگران که بر تن سورت می‌کوبند و معضلات فرهنگی برای سورت به ...
بهره برداری از فاز نخست طرح جامع گردشگری صراخیه شادگان > خبرگزاری ...
chtn.ir/Default.aspx?tabid=84&articleType...
Translate this page
Mar 21, 2016 - فاز نخست طرح جامع گردشگری روستای هدف گردشگری صراخیه شهرستان ... 30 آلاچیق در داخل جزیره، شش چشمه سرویس بهداشتی در داخل جزیره، اجرای سنگفرش در ... تالاب بین المللی شادگان یکی از تالاب های بزرگ ایران در جنوب شهر شادگان ... با وجود این مشکلات و معضلات، بیش از 200 نوع وگونه پستاندار، خزنده و پرنده در ...
آشنایی با تنها غار خفاش ایران + عکس - حکیم مهر
www.hakimemehr.ir/.../آشنایی-با-تنها-غار-خفاش-ایرا...
Translate this page
تاریخ انتشار: 11 September 2011 - ۲۰ شهريور ۱۳۹۰ - ۲۲:۱۷ ... تنها غار خفاش کشور به عنوان پدیده‌ای نادر و طبیعی واقع در ایلام، گردشگران بسیاری را در فصل ...
هرمز|استان هرمزگان سریال تکراری معضل اسکان مهمانان نوروزی در ...
www.hormoz.ir/اوضاع-نابسامان-پایتخت-اقتصادی-ک...
Translate this page
Feb 28, 2016 - سریال تکراری معضل اسکان مهمانان نوروزی در بندرعباس ... زدن چادر و استراحت و حتی برای استفاده از سرویس های بهداشتی می باشد. ... ایران در ایام نوروز ۳۴ بار لرزید · چرا گردشگران داخلی و خارجی ترجیح می دهند به کیش سفر کنند؟
زنان به دنبال سهم برابر در اشتغال! - هشت صبح
8sobh.ir/fa/news/.../زنان-به-دنبال-سهم-برابر-در-اشتغ...
Translate this page
Feb 7, 2016 - به‌روز شده در: ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۹ ... از توسعه کارآفرینی زنان می تواند معضلات کشور را حل کند، این در شرایطی است ... آمارهایی که در گزارش جهانی درباره سهم زنان در صنعت گردشگری از سوی سازمان ... هنوز در ایران زیرساخت های مناسب برای پذیرش گردشگر از هتل گرفته تا حمل و نقل مناسب و حتی سرویس های بهداشتی ...
پیش شرط‌های میزبانی کنوانسیون 2017 - روزنامه دنیای اقتصاد
www.donya-e-eqtesad.com/.../9380...
Translate this pageDonya‑e‑Eqtesad
Oct 1, 2015 - شماره امروز: 3753; شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۵; ٢٣ رجب ١٤٣٧; 30 April 2016 ... نیازسنجی مشکلات سفر در ایران با کمپین «دردِ دل» ... و استاندارد سرویس‌های بهداشتی را دارند و تجربه کرده‌اند، در ایران با چه مشکلاتی در این زمینه مواجهند. ... به گزارش «دنیای اقتصاد» سازمان جهانی راهنمایان گردشگری، ایران را به‌عنوان میزبان ...
شهرداری بروجرد
www.borujerd.ir/
Translate this page
به گزارش روابط عمومی شهرداری بروجرد در مورخه چهار شنبه اول اردیبهشت 95 و همزمان با سالروز ... حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیام نوروزی خطاب به ملت ایران، سال ۱۳۹۵ را سال ..... این شهر افزود: شهرداری و شورای اسلامی شهر بروجرد برای رفع معضل امحای زباله ها و .... سبز5- تجهیز سرویس های بهداشتی و شبکه آب آن و امکانات لازم (مایع دستشویی و .
روزنامه ایران | شماره :6205 | تاریخ 1395/2/15
iran-newspaper.com/
Translate this pageIran
۱۳۹۵ جمعه ۱۷ ارديبهشت; اِجُّمعَة ٢٨ رجب ١٤٣٧; Friday, May 6, 2016 ... ایران واقعیت افزوده (آوا) ... ۱۳۹۵ چهارشنبه ۱۵ ارديبهشت ...... سرویس ویژه برای مشترکین ایرانسل.
گزارش شفقنا ازنقد کتاب حجاب شرعی - کشاورزنیوز | کشاورزنیوز
keshavarznews.ir/.../گزارش-شفقنا-ازنقد-کتاب-حجاب-...
Translate this page
5 days ago - امروز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ مصادف با Monday 9 May 2016 .... هم پیشرفته و هم ثروتمند بود در کنار این‌ها دولت غساسنه بود که تأثیر برده از روم و کمی ایران بود و دارای حکومت .... من ادعا کردم که سرویس بهداشتی وجود نداشته و معضلات را برای این وضعیت تصور کنید و یا برای .... صنعت گردشگری امنیت و ثروت می‌آورد.
هشدار نیوز - مشکلات دسترسی به بزرگ ترین و مجلل ترین هتل ایران ...
www.hoshdarnews.ir/detail/News/34236
Translate this page
Feb 3, 2016 - مشکلات دسترسی به بزرگ ترین و مجلل ترین هتل ایران/تصاویر ... سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، تعدادی از نمایندگان مجلس، مدیران شهرداری و اعضای .... چندین اتاق مجزا، یک پذیرایی بزرگ و چندین سرویس بهداشتی و حمام مجلل است.

    1   
2
   
3
   
4
   
5
   
6
   
7
   
8
   
Next
Unknown - Use precise location
 - Learn more  
Help Send feedback Privacy Terms

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 11485
  • کل نظرات : 143
  • افراد آنلاین : 11
  • تعداد اعضا : 43
  • آی پی امروز : 249
  • آی پی دیروز : 165
  • بازدید امروز : 1,157
  • باردید دیروز : 1,297
  • گوگل امروز : 7
  • گوگل دیروز : 10
  • بازدید هفته : 2,454
  • بازدید ماه : 7,915
  • بازدید سال : 849,858
  • بازدید کلی : 5,384,604